Навіть потрапивши до іншого світу, не забувайте як слід попоїсти

Рецензія на аніме «Таємнича гра / Fushigi Yuugi»

Бійтеся китайських книг із закритих архівів

То був звичайний будній день. Дві подруги, Міака та Юі, вирішили відвідати бібліотеку. На свою голову. Хто ж знав, що старий китайський роман із закритого архіву насправді виявиться не чим іншим, як порталом до іншого світу! Дівчата тоді ще не розуміли, як сильно одна книжечка змінить їхню долю. «Всесвіт чотирьох богів» – оповідка непроста. Якщо прочитати її до кінця, вона виконає будь-які три бажання. Однак «читанням» це назвати складно: героям доводиться буквально вписувати нові рядки в книгу, подорожуючи вигаданим світом. Ватасе Юу, авторці оригінальної манґи, за якою було зняте аніме «Таємнича гра», вдалося полонити історією не тільки своїх персонажів, а й читачів і згодом глядачів екранізації. До честі аніматорів, їм вдалося відтворити ту неповторну атмосферу творіння манґаки, якою захоплюються і досі по всьому світу. Кольори 1995 року не такі яскраві, як сучасні, але вони тільки додають більшого шарму аніме. Що ж до самого сюжету, то деякі моменти трохи змінили, однак анітрохи не зіпсували основної лінії. Яка, до речі, на перший погляд може видатися тривіальною романтикою. Однак не слід складати враження про аніме за першими серіями. Ви будете сміятися і плакати не один раз, переглядаючи особливо сильні моменти, яких тут достатньо. Ця історія поєднала в собі наївність і відвертість – найкращі характеристики відносно старої японської анімації, зараз такого фентезі вже не знімають.

Ненажера-жриця + її схибнутий на грошах захисник = ?

Отож дівчата потрапляють у книгу. Точніше, не так. Вони потрапляють у халепу. Світ роману охоплює часи Древнього Китаю, де молоденьким юнкам у дивному одязі краще не показуватися на очі работорговцям та іншим жадібним підприємцям. На жаль, Міаку та Юі одразу помічають такі нехороші люди. Проте за законом жанру на сцену вчасно виходить рятівник – красень-хлопець на ім’я Тамахоме. Дівчата поспішають йому подякувати, але… «Дякую у кишеню не сховаєш, – каже парубок. – Я за просто так не працюю». Звісно, у них не виявляється грошей, і Тамахоме йде розчарованим, не знаючи, що запав у серце обом подругам.

Далі події розвиваються, як і мали згідно із задумкою лихого автора. Юі повертається у свій світ, а Міака залишається у книзі. Несподівано вона стає жрицею місцевого бога Судзаку, якого має прикликати заради добробуту держави Конан. Але для цього їй потрібно зібрати 7 захисників, позначених містичними мітками, серед яких виявляється сам імператор і… уже наш добрий знайомий Тамахоме.

Якщо ви думаєте, що Міака надто переживає через своє незвичайне положення, то мушу вас розчарувати. Вона бігає палацом, розважається і поїдає смачненькі страви. Ця дівчинка – справжнє чортенятко, здатне спустошити 10 тарілок і просити ще, мов черговий герой шьонен-манґи [прим. ред. – це манґа, орієнтована на хлопчачу аудиторію; часто її головні герої люблять багато їсти]. Однак вона не позбавлена привабливості. Тому не дивно, що Тамахоме, який до того був закоханий тільки у гроші, по- чинає симпатизувати невгамовній жриці. А потім, звісно, починаються пригоди, кохання, зради, відданість і таке інше наповнення фентезійного сюжету.

Цікаво, що любовна лінія хоч і є основою історії, але виходить напрочуд динамічною та ненав’язливою. Не раз глядач буде то сміятися до сліз через виверти цієї пари, то переживати за неї у небезпечних ситуаціях.

За конан, но да!

Не менш цікаві й інші персонажі – захисники жриці Судзаку. Тут вам і таємничий монах Чічірі, і запальний бандит Таскі, і спокійний лікар Міцукаке, і розумний хлопчик Чіріко, і силач Нуріко, який одягається жінкою. Але найбільшу увагу, звісно, привертає імператор Хотохорі. Бо де ще знайдеш такого правителя, який відмовляється одружуватися, бо він гарніший за всіх наречених? Захисники з’являються в аніме поступово. Глядач зможе дізнатися історію кожного з них і неодмінно буде співпереживати персонажам. Адже всі вони мають неповторні характери, які неможливо ігнорувати. З іншого ж боку їм протистоятимуть захисники бога Сейрю, котрий опікується ворожою імперією Куто. Хитрий Накаґо, їхній лідер, буде повсякчас ставити друзям Міаки палиці в колеса. Здогадайтеся, хто стане жрицею Сейрю?..

Фентезійні світи на порожньому місці не виникають

Світ «Таємничої гри» не виник із нічого. Ватасе Юу звернулася до древньокитайської міфології, аби згодом перенести її у свої твори. Згідно з нею, китайці мали чотирьох богів у вигляді тварин, яких ототожнювали з порами року. Божествені звірі були правителями небесного царства, а в китайській астрології небо поділялося на чотири частини: південну, північну, східну і західну. Кожною з них володів певний бог, і кожна мала по сім сузір’їв, які і стали сімома захисниками в манзі та аніме. Про Судзаку і Сейрю розповідається в «Таємничій грі», а про Ґембу – в іншій історії Всесвіту чотирьох богів – «Легенді про Ґембу». На жаль, остання не була екранізована, хоча й отримала озвучення в CD-драмі та була втілена у відеогрі.

«Таємнича гра», яку з таємничих причин ніхто не записав

Що ж до українського перекладу цього аніме, то кілька років тому його показували на телеканалі «Тоніс». І маю сказати, що озвучення було на найвищому рівні. Навіть найвідданіший прихильник субтитрів залишився б задоволеним чарівним голосом Тамахоме. Однак, на превеликий жаль, чи то його ніхто не записав, чи то просто не знайшлося часу для обробки доріжок. Залишається сподіватися, що «Тоніс» вирішить перепоказати «Таємничу гру» – і отоді аніме-спільнота вже точно не пропустить таку подію. Як бачите, головні герої завжди мають добре харчуватися. Тож не забувайте споживати вітаміни навесні і дивіться «Таємничу гру»!

Пронько Оксана

Навіть потрапивши до іншого світу, не забувайте як слід попоїсти [Текст] / О. Пронько// Світ фентезі. – 2014. – №3(6). – С. 30 – 31.